Nest-monitoring

Velleman analoge zwart/wit camera met nachtzicht en microfoon
Analoge camera met nachtzicht en geluid

Gierzwaluwbescherming Nederland heeft mede als doelstelling het verkrijgen van broedgegevens uit gierzwaluwnesten door middel van camera-monitoring.

Nest-monitoring leert ons meer over het leven van de gierzwaluw, het wel en wee van een broedpoging en het uitvliegen van de jongen. Alle zaken waarvan je veelal niets merkt zonder camera bij een nest. Wil je meer weten over de resultaten van nest-monitoring, lees dan dit verslag van 10 jaar monitoring bij gierzwaluwnesten..

En daarnaast is het gewoon leuk om gierzwaluwen op het nest elkaar te zien poetsen, de eieren uit zien komen en de jongen zien opgroeien. Zelfs verslavend als je niet uitkijkt.

Welk type camera?

Er is een aparte pagina over camera’s waarin alle technische zaken aan de orde komen (zie hier) en waar de keuze voor een 3-tal oplossingen wordt beschreven. In het kort zijn dit:

Nodig voor een camera bij een gierzwaluwnest:

  • kleine camera: bij voorkeur niet groter dan 4x4x2 cm (hxbxd).
  • beeld van tenminste 500 x 500 pixels om voldoende te kunnen zien;
  • nachtzicht, oftewel verlichting met (onzichtbaar) infrarood licht;
  • zwart/wit of kleur (meestal is het in een nestruimte te donker, waardoor de camera automatisch naar (zwart/wit) nachtzicht-beeld switcht;
  • ingebouwde microfoon is aan te raden om de geluiden in de nestruimte te kunnen horen.

1. Analoge camera

Hierbij zijn er nog verschillende opties:
a. eenvoudige analoge camera (zoals die op het plaatje  hierboven) met een 2-aderig snoer direct verbonden aan televisie of monitor of (ouderwetse) video-recorder. Dit is de eenvoudigste manier. De GBN-brochure ‘Voor het oog van de camera’ beschrijft deze optie. Het snoer mag best lang zijn (tot wel 20 meter), de camera heeft een beperkte resolutie (maximaal 700 TV-lijnen), maar daardoor is elke TV/monitor met een analoge game-poort (rode, gele en witte connector) geschikt. Er is geen mogelijkheid voor het maken van een opname, anders dan een foto of video te maken van het beeldscherm.

b. Gelijk aan optie a, maar dan is de analoge camera verbonden met een apparaatje (‘video grabber’) dat het analoge signaal omzet naar een digitaal signaal, zodat je de beelden op een computer kan zien. Dit werkt slechts voor één camera tegelijkertijd. Met een (audio) switch kan je toch verschillende camera’s monitoren. De software bij het apparaatje maakt het mogelijk om beelden en video’s op te nemen (handmatig, automatisch, elke minuut, reagerend op bewegend beeld, enz.). Beelden kunnen gedeeld worden op een eigen website, youtube, enz. Nadeel is dat de software bij het apparaatje vaak niet op de laatste versies van b.v. Windows draait. De meeste grabbers kunnen maar een beperkte resolutie van de beelden en een beperkt aantal beelden per seconde verwerken. Uitzondering zijn dure grabbers om live beelden van computergames te streamen (ook maar een bron tegelijkertijd).

c. Als optie a maar nu is de analoge camera verbonden met een digitale video recorder (DVR). Dit is een apart kastje waar een of meer (tot wel 32) analoge camera’s aan gekoppeld kunnen worden. De verdere mogelijkheden zijn nagenoeg gelijk aan die bij optie b, je hebt alleen geen last van compatibiliteit met Windows-versies (het apparaatje is in feite een afzonderlijke, gespecialiseerde computer).

Wil je een betere kwaliteit van het beeld, dan zijn er hoge resolutie analoge camera’s (beeld met HD kwaliteit van 1920×1080 pixels). Hiervoor is alleen optie c geschikt (koppelen aan een DVR die ook die resolutie kan verwerken).
 

2. Digitale camera

Er zijn vele typen digitale camera’s te koop (o.a. voor bewaking), maar voor plaatsing bij een nest is het aantal geschikte typen beperkt. Vereisten:

  • Kleine camera, bij voorkeur niet groter dan 4x4x2 cm (hxbxd).
  • minimaal HD-kwaliteit beeld (1920×1080 pixels)
  • minimaal 20 beeldjes per seconde in HD-kwaliteit (liefst 25 beeldjes per seconde) om een vloeiend beeld te krijgen op de opnames.
  • nachtzicht, oftewel verlichting met (onzichtbaar) infrarood licht;
  • zwart/wit of kleur (meestal is het in een nestruimte te donker, waardoor de camera automatisch naar (zwart/wit) nachtzicht-beeld switcht;
  • ingebouwde microfoon is aan te raden om de geluiden in de nestruimte te kunnen horen.
  • nachtzicht, oftewel verlichting met (onzichtbaar) infrarood licht;
  • zwart/wit of kleur (meestal is het in een nestruimte te donker, waardoor de camera automatisch naar (zwart/wit) nachtzicht-beeld switcht;
  • ingebouwde of externe microfoon (gekoppeld aan de camera) is aan te raden om de geluiden in de nestruimte te kunnen horen.

Opties:

    a. digitale camera(s) direct aangesloten op een router.

    Via meegeleverde apps zijn de beelden op de telefoon zichtbaar. De mogelijkheden van het maken van opnames zijn beperkt (weinig opslagcapaciteit, weinig sturing).
     

    b. digitale camera(s) direct aangesloten op een router met daarnaast een Netwerk Video recorder (NVR).

    De NVR haalt de beelden van het netwerk. Uitgebreide opnamemogelijkheden en opslagcapaciteit van video’s.

    c. digitale camera(s) direct aangesloten op een Digitale Video recorder (DVR).

     Dit is een apart kastje waar een of meer (tot wel 32) digitale camera’s aan gekoppeld kunnen worden. De verdere mogelijkheden zijn nagenoeg gelijk aan die bij optie b, alleen gaan de beelden niet eerst over het netwerk maar direct naar de recorder.

    Hoe meer camera’s je kan aansluiten, hoe hoger de resolutie van de camerabeelden en hoe meer beelden per seconde je wil kunnen zien (dus hoe meer informatie de recorder tegelijkertijd moet kunnen verwerken), hoe duurder de recorders. Dit kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Voor een DVR/NVR voor 4 camera’s van HD kwaliteit kan je terecht voor prijzen van 40 euro (directe import vanuit China) tot 250 euro (Nederlandse dealer van bekend merk).
    De prijzen van camera’s (zowel analoog als digitaal) liggen tussen de 20-100 euro.

    Sommige DVR’s hebben naast de analoge ingangen één digitale ingang. Leuk, zou je misschien denken, dan kan ik alvast met 1 digitale camera naast mijn oude analoge camera’s experimenteren. Maar die vlieger gaat meestal niet op doordat het toch niet goed samengaat en je de digitale camera via de DVR niet te zien krijgt.

    Voor types en merken van camera’s en apparatuur: kijk onderaan de uitgebreide pagina over camera’s en apparatuur. Dit zijn slechts suggesties.

    Plaatsing van de camera

    De meest camera’s hebben een beugeltje, waarmee je ze goed kan vastzetten. Zonodig kan je de camera-met-beugel eerst op een apart plankje monteren (eerst beugel vastzetten op plankje, dan camera op de beugel), waarna je het geheel in de nestkast wordt vastgeschroefd.

    De camera wordt zo geplaatst dat je een goed beeld hebt van wat er op het nest gebeurt. Omdat gierzwaluwen meestal ver (zo ver mogelijk) van de ingang een nest maken, is de beste plek naast de ingang en zo hoog mogelijk in de kast. Zo zie je schuin van bovenaf alles wat er op het nest gebeurt (als de vogels tenminste niet zelf in de weg zitten op het nest) en heb je geen last van zonlicht dat van buiten de kast in schijnt. Onder dakpannen is montage op een bovenliggend panlat het meest geschikt. Is de nestruimte groot genoeg, dan kan je overwegen om 2 camera’s te plaatsen zodat je zowel het nest (ouders, eieren, jongen, voederingen) als de ingang (aankomst, vertrek, uitvliegen, bangers) kan waarnemen. (