Toepassen geluiden voor het lokken van Gierzwaluwen
Als we alle ervaringen verzamelen van succesvol lokken van gierzwaluwen dan is gebleken dat altijd wel iemand succes had met een bepaalde lokroep of manier van lokken. Er zijn echter manieren die succesvoller zijn omdat deze gebaseerd zijn op de natuurlijke manier waarop gierzwaluwen nieuwe locaties ontdekken. De beste manier is om vanuit de nestruimte of vlak daarnaast geluid te gebruik om de gierzwaluwen op de nieuwe nestruimte te wijzen. De gierzwaluwen moeten als het ware nieuwsgierig gemaakt worden. De geluiden moeten helder klinken en hoorbaar zijn op de afstand waarop de gierzwaluwen vliegen. Onduidelijk blijft welk geluid het meest effectief is. Ieder heeft zijn eigen favorieten. Speel bij voorkeur verschillende geluiden af, afgewisseld met perioden van stilte. Geen geluid gebruiken is ook mogelijk, maar het kan aanzienlijk langer duren voordat de gierzwaluwen de nieuwe plek gevonden hebben.
Met het lokken van gierzwaluwen laat u eigenlijk weten dat een nestruimte bezet is door gierzwaluwen. Jonge tweejarige en zoekende gierzwaluwen zullen daardoor nieuwsgierig worden. Want een bezette plek is een goede en veilige plek. Het lokgeluid moet zo natuurgetrouw mogelijk klinken. Nep, blikkerig of te hard geluid heeft absoluut een averechts effect. Iets harder geluid als de gierzwaluwen nog betrekkelijk ver weg vliegen, en zachter als ze dicht langs de nestruimte vliegen.
Met een afstandsbediening is het geluid te regelen en kan er actief worden gereageerd op vogels. Vaak wordt er ook teruggeroepen door de vogels zodat je hier op kan reageren. Dit zal de vogels het meest aantrekken. Aangezien echte vogels niet constant blijven roepen, zal ook het continu afspelen van geluiden of hele CD’s minder goed werken.
Gebruik het geluid niet de hele dag door; hinder voor de buren wil je immers altijd voorkomen. Met een tijdschakelaar kan je enkele uren per dag het geluid laten horen. Bijvoorbeeld een uurtje ’s ochtends vroeg (8-9 uur) en een uurtje ’s middags (4-5 uur). Ook rond 12 uur kan het soms er druk zijn met groepjes gierzwaluwen. ’s avonds mag het stil zijn. De gierzwaluwen hebben dan de kans om in alle stilte de nieuwe plek te onderzoeken. Dit kan tot laat in de schemering doorgaan waarbij de vogels juist heel stil zijn.
De bestanden zijn stuk voor stuk te downloaden door op de link te klikken.
In de brochure “Gierzwaluwen lokken met geluid” is het bovenstaande nog eens na te lezen.
Onderzoek naar het geluiden van gierzwaluwen is beschreven in het rapport van Rosanne van Oudheusden: A call for help: Vocal behaviour of the Common Swift Apus apus.
Rosanne van Oudheusden heeft tijdens haar studie Biologie aan de Universiteit Utrecht voor de Wetenschapswinkel Groningen onderzoek gedaan naar de geluiden van gierzwaluwen. Dit naar aanleiding van een vraag van het bestuur van GBN. de resultaten zijn beschreven in het rapport van Rosanne: A call for help: Vocal behaviour of the Common Swift Apus apus. Rick Wortelboer heeft de afspeelgeluiden van Rosanne gekregen om te gebruiken bij het lokken van Gierzwaluwen naar nieuwe nestplaatsen.
Hieronder vind je een selectie van die geluiden. ze zijn erg succesvol gebleken.
Geluiden om zelf af te spelen
Geluid 1:
Geluid 1 met minuut stilte:
Dit is het geluid van een groepje gierzwaluwen in de vlucht. Je hoort hier onder andere het geluid dat een gierzwaluw gebruikt om een andere vogel naar zijn/haar nest te lokken (tsi-tsi-tsrieeee). (originele track 1)
Geluid 3:
Geluid 3 onregelmatig:
Dit is het geluid van een enkele gierzwaluw (waarschijnlijk mannetje) vanaf het nest. Er klinkt een vraag in de roep. Dit geluid is nogal eentonig door regelmatige herhaling van dezelfde roep (door Rosanne achter elkaar gemonteerd). Daarom is bij de tweede versie de roep met onregelmatige intervallen gemonteerd (montage Rick Wortelboer). (originele track 15)
Minuut stilte:
Een minuut stilte om tussen de afspeelgeluiden te plakken.
Andere geluiden
Behalve de bovenstaande favoriete geluiden, hieronder een aantal extra geluiden die ter afwisseling gebruikt kunnen worden. De meeste zijn ook door Rosanne van oudheusden opgenomen.
Roep 2:
Enkelvoudige roep, herhaald, iets hoger dan track 3 (Opname Rosanne van Oudheusden, oorspronkelijke track 2)
Roep 3:
Enkelvoudige roep, herhaald, iets lager dan track 2 (Opname Rosanne van Oudheusden, oorspronkelijke track 3)
Roep 5:
Langsvliegende groepjes gierzwaluwen (Opname Rosanne van Oudheusden, oorspronkelijke track 5)
Roep 6:
Langsvliegende gierzwaluwen (Opname Rosanne van Oudheusden, oorspronkelijke track 6)
Roep 8:
Langsvliegende gierzwaluwen (Opname Rosanne van Oudheusden, oorspronkelijke track 8)
Roep 10:
Enkelvoudige roep, herhaald (irritant regelmatig en vaak herhaald) (Opname Rosanne van Oudheusden, oorspronkelijke track 10)
Roep 16:
Langsvliegende gierzwaluwen (Opname Rosanne van Oudheusden, oorspronkelijke track 16)
Roep Duet:
Duet (duet call) van gierzwaluwen op het nest in reactie op langsvliegende vogels (Opname Waechter, XC414319, www.xeno-canto.org)
Roep Duetten:
Compilatie van duet calls
Enkele duet call (opname seconde 32)
Lokroep:
Lokroep van gierzwaluw (Opname Stanislas Wroza, XC376926, www.xeno-canto.org)
Geluid van jongen Bedelend op het nest:
Bedelroep van jonge gierzwaluwen op het nest (Opname Patrick Aberg, XC67307, www.xeno-canto.org)
bedelroep van jongen op het nest:
Bedelroep van jonge gierzwaluwen op het nest (Opname Krzysztof Deoniziak, XC192742, www.xeno-canto.org)
Lokgeluiden voor algemene toepassing
Hierbij een vooraf samengestelde set van lokgeluiden voor gierzwaluwen (met stiltes) die zich bewezen heeft.
Afspelen: gedurende een uur, op verschillende momenten over de dag. Zie ook aanwijzingen bovenaan pagina.