Geluiden

 

Toepassen geluiden voor het lokken van Gierzwaluwen.

Als we alle ervaringen verzamelen van succesvol lokken van gierzwaluwen dan is gebleken dat altijd wel iemand succes had met een bepaalde lokroep of manier van lokken. Er zijn echter manieren die succesvoller zijn omdat deze gebaseerd zijn op de natuurlijke manier waarop gierzwaluwen nieuwe locaties ontdekken. De beste manier is om vanuit de nestruimte of vlak daarnaast geluid te gebruik om de gierzwaluwen op de nieuwe nestruimte te wijzen. De gierzwaluwen moeten als het ware nieuwsgierig gemaakt worden. De geluiden moeten helder klinken en hoorbaar zijn op de afstand waarop de gierzwaluwen vliegen. Onduidelijk blijft welk geluid het meest effectief is. Ieder heeft zijn eigen favorieten. Speel bij voorkeur verschillende geluiden af, afgewisseld met perioden van stilte. Geen geluid gebruiken is ook mogelijk, maar het kan aanzienlijk langer duren voordat de gierzwaluwen de nieuwe plek gevonden hebben.

Met het lokken van gierzwaluwen laat u eigenlijk weten dat een nestruimte bezet is door gierzwaluwen. Jonge tweejarige en zoekende gierzwaluwen zullen daardoor nieuwsgierig worden. Want een bezette plek is een goede en veilige plek. Het lokgeluid moet zo natuurgetrouw mogelijk klinken. Nep, blikkerig of te hard geluid heeft absoluut een averechts effect. Iets harder geluid als de gierzwaluwen nog betrekkelijk ver weg vliegen, en zachter als ze dicht langs de nestruimte vliegen.

Met een afstandsbediening is het geluid te regelen en kan er actief worden gereageerd op vogels. Vaak wordt er ook teruggeroepen door de vogels zodat je hier op kan reageren. Dit zal de vogels het meest aantrekken. Aangezien echte vogels niet constant blijven roepen, zal ook het continu afspelen van geluiden of hele CD’s minder goed werken.

Gebruik het geluid niet de hele dag door; hinder voor de buren wil je immers ten alle tijden voorkomen. Met een tijdschakelaar kan je enkele uren per dag het geluid laten horen. Bijvoorbeeld een uurtje ‘s ochtends vroeg (8-9 uur) en een uurtje ‘s middags (4-5 uur). Ook rond 12 uur kan het soms er druk zijn met groepjes gierzwaluwen. ‘s avonds mag het stil zijn. De gierzwaluwen hebben dan de kans om in alle stilte de nieuwe plek te onderzoeken. Dit kan tot laat in de schemering doorgaan waarbij de vogels juist heel stil zijn.

De bestanden zijn stuk voor stuk te downloaden door op de link te klikken.
In de brochure “Gierzwaluwen lokken met geluid” is meer informatie te vinden.