Neststenen

Het toepassen van neststenen is de meest duurzame aanpak om nestgelegenheid aan te bieden voor gierzwaluwen.

De voorziening wordt opgenomen in de constructie en is gemaakt van duurzaam materiaal. De mogelijkheid dat een nest door wind of onderhoudswerk van de gevel verdwijnt wordt op deze manier tot een minimum beperkt. Een ander bijkomend voordeel is dat de voorziening meegenomen wordt tijdens de bouw. Dus steigers en werkmensen zijn er toch al. Feitelijk gaat het alleen om de aanschaf van de nestvoorziening.

Er zijn verschillende bedrijven die gierzwaluw neststenen kunnen leveren. Het merendeel van de stenen is van houtbeton of kunstmortel. Leverbaar zijn inmetselstenen die weggewerkt worden achter de buitengevel zodat alleen de kleine invliegopening zichtbaar is. Er zijn ook inmetselstenen leverbaar die, zichtbaar, in de buitengevel gemetseld worden. De laatste categorie zijn de gierzwaluw neststenen die aan de buitenmuur te bevestigen zijn. Deze modellen zijn natuurlijk ook te gebruiken bij bestaande bouw.

Hier vindt u een beschrijving van het plaatsen van een neststeen in een gevelconstructie. Uiteraard zijn er talloze verschillende constructies te bedenken maar in dit voorbeeld is gekozen voor de gemetselde gevel.

Hieronder treft u enkele voorbeelden aan, hoe gierzwaluw neststenen opgenomen kunnen worden in een gevel van een gebouw.

Het is zeer gewenst om meerdere stenen bij elkaar te plaatsen; de gierzwaluw is een koloniebroeder.

AfbeeldingMatenMateriaalLinkOpmerkingen
 00480_143x24x22 cm (bxhxd)Houtbeton, type 16 www.waveka.nlGeschikt voor het inmetselen in objecten. De maximale inschuifdiepte bij inbouw bedraagt 17 cm, dit komt door het invlieggat aan de onderkant. Daarbij steekt de kast nog ongeveer 3 cm uit. Hierdoor blijft achter de kast voldoende ruimte over voor isolatie.
 10019115-10019115-609-01-0-043x24x22 cm (bxhxd)Houtbeton, type 16Swww.waveka.nl Idem als type 16 maar met een zogenaamde “spreeuwdrempel”. Als de kast vlak met de gevel moet worden ingebouwd, dan adviseren wij dit type 16S (boven type 16), omdat door het invlieggat aan de voorkant hier beter geschikt voor is.
 Waveka inbouwsteen nr 2526,5x18x22 cm (bxhxd)Houtbeton, type 25 www.waveka.nlGeschikt voor het inmetselen in gevels. Zowel zichtbaar als onzichtbaar
 wc_filewrapper32x18x15 cm (bxhxd)Houtbeton, type 25a www.waveka.nlGeschikt voor het inmetselen in gevels. Zowel zichtbaar als onzichtbaar. Ondiepe steen
 Vivara inbouwsteen onzichtbaar Houtbeton, diverse typenwww.vivarapro.comType IB GZ 04 (buitenmaat 42 x 18 x 15,6 cm (bxhxd)), IB GZ 06 (buitenmaat 42 x 18 x 16,8 cm (bxhxd). Voor onzichtbare inbouw achter steenstrips; alleen de invliegopening (3 x 7 cm) blijft zichtbaar
 90060_2 Houtbeton, diverse typenwww.vivarapro.comIB GZ 03 (buitenmaat 42 x 18 x 16,1 cm (bxhxd)), IB GZ 05 (buitenmaat 42 x 18 x 18,1 cm (bxhxd)). Voor zichtbare inbouw. De voorkant van de inbouwsteen loopt gelijk met de metselsteen.