Geluiden

 

Toepassen geluiden voor het lokken van Gierzwaluwen.

Als we alle ervaringen verzamelen van succesvol lokken van gierzwaluwen dan is gebleken dat altijd wel iemand succes had met een bepaalde lokroep of manier van lokken. Er zijn echter manieren die succesvoller zijn omdat deze gebaseerd zijn op de natuurlijke manier waarop gierzwaluwen nieuwe locaties ontdekken.  De beste manier zal dan ook zijn dat er vanuit de nestruimte geroepen wordt; nest calls.  Deze moet helder klinken en hoorbaar zijn op 50 m afstand. Onduidelijk blijft of man of vrouw roept vanuit de nestruimte en wat er rond vliegt. Duetten kan ook. Dit is een gezamenlijke roep van paartje met waarschijnlijk de boodschap “bezet”  Bij geen geluid is aanklamping ook mogelijk want wellicht is broedlocatie nu over te nemen.

Met een afstandsbediening (klik aan klik uit) is geluid te regelen en kan er actief worden terug gereageerd op vogels. Vaak wordt er ook teruggeroepen zodat je hier op kan reageren. Dit zal de meest attractieve methode zijn. Aangezien vogels niet blijven roepen zal het herhaaldelijk afspelen hiervan door “repeat” functie minder goed werken.  

Meestal is er geen activiteit in de middag. Met een tijdschakelaar kan op mooie windstille dagen deze manier gebruikt worden. Ochtend tot 13 uur en avond van 20.30-22.15 uur afhankelijk van zonsondergang.

De bestanden zijn stuk voor stuk te downloaden door op de link te klikken. Daarnaast kunt u alle bestanden hier in één keer samen downloaden: Gierzwaluwgeluiden

 

CD's te bestellen

Gierzwaluwbescherming Nederland heeft 1 cd met gierzwaluw geluiden. Deze cd’s zijn prima in te zetten om de gierzwaluwen te lokken naar hun toekomstige behuizing. U kunt deze eenvoudig voor 6 euro plus porto bestellen via dit mailadres.

Wist u dat......?

Met het lokken van gierzwaluwen imiteert u eigenlijk een nest dat bezet is door gierzwaluwen waardoor jonge “nog dakloze” exemplaren nieuwsgierig worden. Want een bezette plek is een goede plek. Het lokgeluid moet zo natuur getrouw mogelijk klinken. Nep, blikkerig of te hard geluid heeft absoluut een averechts effect.