Geluiden

Onderstaand vindt u geluiden die zijn opgenomen door Rosanne van Oudheusden voor haar onderzoek naar geluiden van gierzwaluwen.

Veel muziekspelers spelen de nummers op volgorde van de naam van het bestand af (of kunnen dat doen als optie). Door de tracks te kopiëren en een volgorde-nummer te geven (b.v. “1 – track_1.mp3″, “2 – track_14a.mp3″, “3 – track_1.mp3″, enz.) kan je zelf bepalen in welke volgorde de geluiden worden afgespeeld. Sommige tracks bevatten al periodes met stilte. Met het bestand “minuutje-stilte.mp3″ kunnen stiltes toegevoegd worden. Bijvoorbeeld (nummers van tracks, s is minuut stilte): 1 – s – 14a – s – 1 – s – 15a – s – s – 1 – s – 14a – s – s – s. Dit is een serie die 15 minuten duurt. Als dit 1-2 uur per dag afgespeeld wordt, is de kans erg klein dat het mensen opvalt en dat ze er zich aan gaan storen. De gierzwaluwen zullen het echter feilloos herkennen. Een duet-roep geeft aan: “nestkast is al bezet”. Dit is misschien minder handig om af te spelen als er maar één nestkast aanwezig is.

Alle bestanden zijn stuk voor stuk te downloaden door op de link te klikken. Daarnaast kunt u alle bestanden hier in één keer samen downloaden: Gierzwaluwgeluiden

 

CD's te bestellen

Gierzwaluwbescherming Nederland heeft 2 cd’s met gierzwaluw geluiden. Deze cd’s zijn prima in te zetten om de gierzwaluwen te lokken naar hun toekomstige behuizing. U kunt ze eenvoudig voor 6 euro plus porto bestellen via dit mailadres.

Wist u dat......?

Met het lokken van gierzwaluwen imiteert u eigenlijk een nest dat bezet is door gierzwaluwen waardoor jonge “nog dakloze” exemplaren nieuwsgierig worden. Want een bezette plek is een goede plek. Het lok geluid moet zo natuur getrouw mogelijk klinken. Nep, blikkerig of te hard geluid heeft absoluut een averechts effect.